Музеји

Музеј 4. јануар у Старом Жабљу

Музеј је смештен у оквиру спомен-комплекса Црна ћуприја, који је комеморативни простор, направљен у знак сећања на жртве фашизма и проглашен је за споменик културе од великог значаја.

Музеј, који чине три павиљона, од великог значаја за грађане општине.У три павиљона изложено је културно-историјско наслеђе,које је, након затварања музеја деведесетих, премештено у просторије општинске библиотеке, па враћено на првобитно место, у музеј у оквиру спомен-комплекса.

Музеј је отворен 1972. године, а представља целокупно културно-историјско наслеђе општине. Елементи који чине поставку обухватају неколико периода –  млађе камено доба, праисторијску културу, односно ископине нађене на локалитету Стари Жабаљ, као и етнографију и етнологију. Посетиоци имају прилику да виде и делове кости мамута, а могу и да се упознају са чињеницама из новије историје овог краја, посебно у Другом светском рату.

Експонати фотографије

Галерија

Музеј жртава рације у Чуругу

Музеј жртава рације, који се налази у центру Чуруга, смештен је у згради бившег житног магацина Бранка Новакова – Топалова („Топалов магацин“), у којем је за време злогласне рације мађарских фашиста јануара 1942. године убијено неколико стотина житеља Чуруга.

Стална поставка Музеја су фотографије жртава рације 1942. године, али главна поставка је сама зграда у којој се догодио тај стравични злочин над српским народом. Зграда Музеја је као историјски споменик стављена под заштиту државе. У музеју постоје штампани спискови жртава рације из Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Титела, Мошорина, Лока, Гардиноваца, Вилова, Шајкаша, Новог Сада, Србобрана и Бечеја.

Археолошко налазиште Стари виногради у  Чуругу су вишеслојно археолошко налазиште, где су пронађени остаци културе од каменог доба до праисторијских епоха, античког доба , средњег века, до краја 17. и почетка 18. века. Експонати са налазишта  су изложени у музеју Војводине. У плану је израда археолошког парка, на отвреном, где би се на локалитету верно рекоструисао период и уз пронађене археолошке објекте отворила музејска поставка.