Спомен комплекс Црна Ћуприја

Спомен комплекс Црна Ћуприја је комеморативни простор површине 472 хектара, који се налази десет километара од Жабља, на путу од Новог Сада према Зрењанину. Године 1991, комплекс је проглашен за Споменик културе од великог значаја.

На овом месту су мађарски фашисти 1942. године извршили стрељање родољуба из општине Жабаљ.Ово је био само део већег погрома, познатог као Новосадска рација, који су фашистички окупатори предузели против Срба и Јевреја у јужној Бачкој.

У знак сећања на жртве фашизма из овог краја и Народноослободилачку борбу народа Шајкашке, године 1962, унутар комплекса је подигнут монументални споменик жртвама рације, познат и под именом споменик споменик борби народа Шајкашке. Аутор споменика високог девет метара је вајар Јован Солдатовић. У близини Солдатовићевог споменика налази се и споменик у виду цвета локвања, рад ликовног уметника Владислава Рајчетића. Око стилизованог цвета локвања налази се пет мермерних плоча са списком жртава фашизма из Жабља. Плоче и цвет били су бронзани, али су 2009. године украдени, а плоче после тога надомештени мермерним.