ДОНКТ Рогаљ - Жабаљ

ДОНКТ Рогаљ

Кратак историјат Друштва

      У октобру 2008.године, садашњи кореограф Друштва, Љубомир Крунић, организовао је курс фолклорних игара у основној школи у Жабљу. Нашао је за музичку пратњу професионалног музичара из Жабља, Нестора Апића, а одзив је био неочекиван…преко двестотине, што деце што одраслих, било је заинтересовано…И тако је то кренуло. Оваква заинтересованост је постала велика одговорност, па је на његову иницијативу, све водило ка другачијој организацији, и 16.марта 2009.године је Друштво и регистровано, а први и садашњи председник је на наговор супруге,постао и остао Живко Црњански.

      И поред великих проблема(недостатак опреме, просторије за вежбање, искуства у тој области, контаката и сл.), Друштво је већ у новембру исте године , а захваљујући и тадашњем председнику општине Господину Бранку Стајићу, учествовало на међународном фестивалу фолклора у Прагу.

      Сви проблеми су решавани у ходу, јер је постојала велика заинтересованост и жеља да овако нешто лепо и траје.Сву белину смо почели шити, као и неке делове ношње код Милене Чоканице, професионалне кројачице(сада нажалост покојне), из Новог Сада, а пореклом из Жабља, и она је то веома професионално радила.

       Почели смо и да одржавамо концерте, гостовања, а 2011. смо се преселили у спортску халу у Жабљу(просторија за складиштење и пресвлачење, просторија за вежбање и хала за наступање као домаћин).

       Највећу помоћ имамо од општине Жабаљ, од које из буџета се финансирамо и трошимо на набавку ношњи и аутобуски превоз(што је највећи трошак Друштва).

        Изводимо фолклорне игре и песме српског народа са територије Србије.

        Тренутно имамо , као пратњу, соло хармонику Славка Трнинића, а мотрамо се похвалити да нам кореограф поседује и лиценцу(једна од ретких у Србији).

        Имамо две категорије деце, извођаче и сениоре, а пробе одржавамо два пута недељно.