ДОНКТ Ђердан

ДОНКТ Ђердан

ДОНКТ Ђердан је фолклорна група, основана не тако давне 2007. год са циљем да кроз песму и игру негује и од заборава сачува нашу културу и обичаје. Како су пролазиле године, расло је и наше културно- уметничко друштво и његов уметнички репертоар. Данас оно окупља око 70- ак чланова, свих узраста, који су током времена својим радом и бројним успесима постали достојни представници српске културе, не само у Војводини него и шире. 

Негујући аутентичне песме, игре и обичаје са свих простора на којима наш народ живи и ствара, настојимо да публици приближимо разноликост народног стваралаштва, а  наш целокупан сценски наступ употпуњен је аутентичним народним ношњама, које смо предано сакупљали током претходних година. Већ више од 10 година наступамо на различитим фестивалима, манифестацијама, такмичењима и свечаностима, где смо готово увек били пропраћени громким аплаузима и овацијама публике. Са поносом памтимо наше наступе у Аустрији, Мађарској, Чешкој, Бугарској Турској, Италији, Македонији итд. Оваква гостовања на различитим манифестацијама додатно нас мотивишу да  се ангажујемо и афирмишемо као тим, како пред домаћом тако и пред страном публиком. 

Осим тога оваква путовања представљају идеалну прилику за склапања нових познанства и пријатељства, стицање нових искустава и упознавање са више или мање сличним обичајима и традицијама. Већ годинама уназад ДОНКТ Ђердан из Госпођинаца баштини, обликује и ствара културни идентитет, по чему су Госпођинци надалеко познати као чувари традиције и културе народа овог краја. Наш циљ је укључивање што већег броја младих, али и свих заинтересованих у све активности друштва, јер фолклор није само песма и игра већ читава палета најразличитијих активности . Поштујући нашу малу, локалну традицију да сваке године организујмо Васкршњи и велики Годишњи концерт и овог пута имамо ту част поздравити вас у оквиру Годишњег концерта нашег друштва на коме ћемо вам презентовати оно што смо у протеклом периоду увежбали. 

Наш рад свакако би био отежан да није било црквене општине, локалне Месне заједнице и истакнутих појединаца чија је помоћ у различитим видовима  допринела развоју нашег удружења. Та плодотворна сарадња резултирала је оним што имате прилику да видите. Ове године дочекујемо вас на истом месту али у новом руху тј у обновљеном здању Светосавског дома, који ће у будуће служити  не само за концерте фолклора већ и за све врсте духовних и културних манифестација којих ће, надамо се, бити више. У нашој дугој и турбулентном историји успели смо да сачувамо наш језик и културу управо захваљујући нашим црквама и манастирима али и народним песмама и играма кроз које је народ једино могао  да  испољи свој стваралачки дух. На данашњи дан, који је у народу познатији као Михољдан, Црква се молитвено сећа  преподобног Киријака Отшелника, великог црквеног оца, монаха и чудотвораца који је живео у 5. и 6. веку у Палестини. Као и за сваки већи празник у нашем народу и за данашњи дан су везани бројни  лепи и занимљиви обичаји. Наиме, овај талас од неколико сунчаних дана током средине октобра познатијих као Михољско, сиротињско или бабиње лето, народ користи како би привео крају своје радове у пољу и спремио се за наступајућу јесен и зиму. Стога се усталило веровање да на данашњи дан наступа јесен иако је она календарски већ отпочела. У приморју овај празник нарочито празнују морепловци међу којима има доста колачара. Тога дана бродови остају усидрени и не испловљавају на пучину. 

Празник је нарочито поштован и у источној Србији , опет уз бројне обичаје карактеристичне за тај крај. На крају можемо рећи да је наша народна традиција  једна велика шкриња испуњена драгоценим нискама ђердана. На нама је хоћемо ли је одгурнути у страну или се њоме окитити и поносити, а да би то чинили морамо је најпре упознати. Стога погледајмо шта су нам ове године спремили чланови ДОНКТ Ђердана.