Етно група Василис

Етно група Василис

Недалеко од Новог Сада, ушушкано у војвођанској равници, распевано село Ђурђево од недавно је богатије за једну етно групу.

Етно група “Василис” основана је крајем 2018. године у Ђурђеву и бави се извођењем народне изворне музике са простора Балкана и духовне музике, као и обрадама староградских и забавних песама у етно маниру. Циљ Василиса је да негује и чува етно традиционалну музику али и да приближи и инспирише омладину и на тај начин представи ову врсту музике у нешто модернијем извођењу.

Група се састоји из 6 женских вокала који су стални чланови групе са музичким образовањем и вишегодишњим искуством. Радо нам се придружују и инструменталисти који су увек ту да помогну на наступима са својим разним инструментима: клавир, гитара, виолина, тарабука, тапан, кавал, фрула, звечке…

За кратко време, Василис је наишао на врло позитивне реакције локалне заједнице а као гост група је наступала на разним манифестацијама у општини Жабаљ, у Новом Саду, Сенти, Бачком Добром Пољу  и околини. “Василис” је свој први самостални концерт одржао годину дана након оснивања, у октобру 2019. године.

До сада етно група је у студију снимила две песме у свом аранжману и објавила на „Yоutube“-у: “Пјеват ћемо шта нам срце зна” од Емире Међуњанин и духовну песму “Говори Господе” за коју је снимљен и спот.