KУД Бранислав Нушић

КУД Бранислав Нушић

Историјат и садашњи рад КУД-а „Бранислав Нушић” из Ђурђева

Не постоје писани подаци о настанку КУД-а и културној активности српског народа у Ђурђеву. Неколико бивших чланова који су били савременици прве идеје о покретања КУД-а поделили су своја сећања на каснији рад и дружење у КУД-у „Бранислав Нушић”.
У Ђурђеву је према сећању тих људи постојало српско певачко друштво које је кроз свој рад неговало и аматерско позориште. У години 1935. долази до проширења делатности и настанка културно- уметничког друштва „Бранислав Нушић”, које је са успехом радило у период од 1935. до 1941.године. Први председник друштва био је Младен Отић, локални апотекар. благајник је био Душан Ћурчић-Аврин.
Рад друштва се углавном одвијао у школи, јер друштво није имало своје просторије. Сведоци кажу да се активно и дуго радило на очувању традиције српског народа у овом крају. Аматерско позориште је такође радило до 1941.године, где су руководили Нова Попић и Павле Николић-Сурка, остали чланови:учитељ Влада Чешљар, учитељ Милорад Бачкалић, Андрија Брегун, Чика Велимиров, Лазар Добросављев, Рајков Пандуров, Миливој Лазић, Јаким Кочиш, Јевген Ујфалуши, Шандор Магач и други.
По завршетку рата 1945. године сви заинтересовани за аматерски рад у култури поново покрећу рад КУД-а „Бранислав Нушић” са старим традицијима. Друштво успешно делује наредних 10-ак година, када због разних неповољних околности престаје са радом.
Нови почетак рада културнно- уметничког друштва везан је за период између 1960. и 1970. године, када је главни руководилац аматерског позоришта био Миливој Богданов-Сучка, а руководилац фолклорне секције учитељица Јелена Добрић. Остали чланови су били Павле Нећаков, Стеван Лазичић, Петар Рајков, Милливој Пујић, Живан Нећаков, Станка Панић, Десанка Савин, Каја Богданов, Драгица Панић, Стеван Богданов, Иван Сомборски, Душко Ђукић, Павле Гајшин, Јоаким Молнар, Никола Прокин, Жарко Пралица, Биса Богданов, Јулка Илијин, Ана Сендерак, Мушицки Димитрије, Софија Дејановић и многи други. После успешног десетогодишњег рада наступа период постепеног стагнирања и одумирања свих активности.
На иницијативу групе младих Ђурђевчана друштво је поново отпочео са радом 1995. године. Оснивачка Скупштина одржана 18.3.1995. донела је одлуку о оснивању КУД-а„Бранислав Нушић”, за заступника друштва изабран је Зоран Пејић, а Ђуро Нединић за секретара. КУД „Бранислав Нушић” тада је први пут регистровано у СДК. Почетак је био веома успешан. Друштво је окупљало пуно деце и младих, али почетни ентузијазам је брзо угашен услед недостатка материјалних средстава и простора за рад.
На самом почетку новог миленијума друштво поново почиње са радом. Од тог периода па све до данас друштво ради у континуитет. Године 2001. у априлу месецу почињу пробе фолклорне секције која у том тренутку броји и преко 70 чланова. Исте године у јуну месецу певачка група „Ђурђевак” почиње да делује у оквиру КУД-а.

Успешан и дуг период рада друштва, од поновног покретања 2001. па све до краја 2019. године, одвијао се под руководством Душана Марковића као заступника друштва и Наде Брборић Шовљански као секретара друштва и члана певачке групе „Ђурђевак”.
Својим несебичним трудом, радом и залагањем за очување традиције и културе у Ђурђеву, Душан и Нада су задужили многе генерације. Као два најутицајнија уметничка руководиоца фолклорне секције издвајају се Мирослав Јованов, који је учествовао у поновном покретању друштва и одржавао пробе пет година и Марина Габровић, која је 11 година водила све фолклорне секције и својим ангажманом дала огроман и заиста немерљив уметнички допринос Ђурђеву. Певачку групу су својевремено водиле Радослава Римски, Нада Шовљански и Оливера Сапањош.
Данас друштво има простор (званично додељен на коришћење 2004. године) који представља основу рада. Материјална средства дотирана из буџета Општине Жабаљ успевају да покрију основне трошкове ангажмана професионалних уметничких руководилаца и корепетитора.

Друштво негује богату српску баштину кроз игру и песму. Редовно наступа на свим свечаностима и приредбама како у Ђурђеву тако и околини. Од наступа ван граница наше државе издвајамо: Дрвар(БиХ), Међународни фестивал игре и песме „Китен” 2005. године (Бугарска), „Вапцарови дани” 2006. (Македонија), гостовања код ЦЕМФ „Митеви” 2010. и 2016. (Македонија), код КУД-а „Васа Ђурђевић”2010. (Хрватска), гостовање код КУД-а „Слога” 2011. године (Хрватска), наступ у Будимпешти 2011, у Немачкој 2012. Сва гостовања су узвраћена наступима у Ђурђеву. У последњих 10 година наше дечије групе освојиле су следећа признања на смотрама уметничког стваралаштва у организацији Савеза аматера Војводине: Златна плакета на Изворној смотри дечијег фолклорног стваралаштва у Врбасу 2011. године, сребрна плакета на Фестивалу дечијег стваралаштва у Бачкој Тополи 2012. године. Певачка група „Ђурђевак” је била учесник бројиних фестивала и гост различитих телевизијских и радио-станица.

Једна од најбитнијих сарадњи друштва јесте сарадња са Дечијим селом из Сремске Каменице„Др Милорад Павловић”. Тим поводом се већ седамнаест година одржавају „Дечији сусрети” у Ђурђеву, који су хуманитарног карактера, а у чијој реализацији учествујеиОШ „Јован Јовановић Змај” из Ђурђева. Годишњи концерт КУД-а, уз госте, се одржава за Спасовдан.Тренутно, друштво има фолклорну секцију и женску певачку групу „Ђурђевак”, чији су руководиоци Филип Петровић и Нада Шовљански, заступник и секрета друштва су Душица Пушкаров и Божана Круљ.

Осим очувања традиције наше друштво има и васпитну улогу, због великог броја деце и омладине укључене у његов рад. Кроз игру и песму чланови друштва развијају мултикултуралност и негују традицију српског народа јер, како је рекао Илија Туцић, једна генерација не предаје другој огњиште већ ватру која ће је грејати, храбрити и терати напред.