КУД Тарас Шевченко

КУД Тарас Шевченко

Културно-уметничко друштво “ТАРАС ШЕВЧЕНКО” (уобичајен назив “МАТКА”, односно “МАТИЦА”), основано је крајем 1945. године у Ђурђеву као русинско аматерско друштво за неговање обичаја и очување културне народне традиције кроз песму и игру, кроз изговорену и писану реч, пре свега Русина који су се доселили са Карпата на ове панонске просторе пре више од два и по века, као и националних заједница које живе у Војводини. Основано је на темељима културног живота ђурђевачких Русина чији зачеци датирају од давне 1900. године.

У нашем друштву окупља се и заједно ради близу 200 аматера, активно укључених у фолклорну секцију, певачку (солисти и групе певача), музичку (тамбурашки и народни оркестар), драмску, литерарну и рецитаторску секцију.

Успех у раду свих секција најбоље се види на нашем традиционалном Ускршњем концерту који се непрекидно одржава већ 20 година увек пред препуним гледалиштем.  Сваке године, као и у претходних седам и по деценија успешног непрекидног рада, аматери се ангажују да припреме што квалитетнији програм који ће бити наставак дуге традиције успешних наступа у Ђурђеву, у другим местима Војводине и Србије као и на гостовањима у иностранству на самосталним концертима и интернационалним фестивалима у Украјини, Словачкој, Мађарској, Хрватској, . . .

Богата драмска аматерска традиција започета је давне 1923. године и до сада је дала преко 20 дилетантских представа и више од 70 аматерских дечијих и представа за одрасле на русинском језику, аутора са наших простора и аутора светске књижевности.

На основу богате традиције русинског народног изворног певања и вишегодишњег рада женске изворне групе у КУД “ТАРАС ШЕВЧЕНКО”, као и активности које се одвијају у другим срединама где живе Русини, постојала је потреба да се јавно презентују и упореде остварени резултати и истовремено део народног стваралаштва систематизује и отргне од заборава. То нам је била идеја водиља за организовање Фестивала народног изворног певања “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ” (“НАЙ ШЕ НЄ ЗАБУДЗЕ”) који је први пут одржан 2003. године и на коме сваке године учествују друштва која негују старински начин изворног певања народних песама Русина.